İtalyan Futbol Mevkileri




1982 Brezilyada oynanan Dünya Kupasını alan İtalya Milli Takımı ve dönemin Juventus'u dünyanın en  iyi takımlarıydı. Bu başarıda teknik direktör Giovanni Trapottoni'nin payı büyüktür. O dönemden şimdilere gelirsek İtalya Futbolu mevkileri ile hep farklılaşmıştır.

Libero  mevki geçerliliği bitmiş bir mevki olsa da bu kelime kullanıldığında akla Franz "Kaiser" Beckanbauer gelir. 82" İtalyasında Sciera defanstan bir arkada süpürücü olarak görev yapmıştır. Günümüz futbolunda bu rolü gerçekleştiren oyuncular defans önünde bu işi yaparlar.

Defans 3lü ise kanatlar farklı   4'lü ise farklı adlandırılır.

Centrale ise merkez defansa verilen addır. Günümüzde stoper daha yaygın olarak kullanılır.

Terzino fluidificante en fantastik defans oyuncularına verilen addır.  köşeyi koridor gibi kullanan bu oyunculara örnek elbetteki Roberto Carlos, Cafu, Javier Zanetti verilebilir.

Terzino Marcatore fazla çıkmayan  3'lünün köşelerinde oynayan oyunculara denir. Kolarov, Lilian Thuram kısmi olarak örnek verilebilir.
,
Orta saha İtalyanların

Mezzala anlatması en zor mevkilerden biridir. Yarım kanat, kırık kanat veya iç kanat demek ne anlam katar bilemiyorum. Insıgne, Luka Modric, İlkay, Andreas İniesta  örnek verilebilir.

Regista italyan futbolununda belkide en çok dillendirilen mevkilerden biri. Andrea Pirlo AC Milan günlerinde iken mezzala oynuyordu. Conte'nin Juventus u ile birlikte registaya  geçti ve gelen şampiyonluklarda büyük rol oynadı.

Trequartista  skora en yatkın orta saha oyuncusuna verilen addır. Trequartista deyince akla Alessandro Del Piero gelir. Hiç kimse onun kadar bu mevkiye yakışmamıştır.

Seconda Punta İtalyanlar tarafında işlevsel olarak kullanılmasa da  bu mevkinyi en iyi oynayan topçu Cassano'dur. Francesco Totti son dönemlerinde bu mevkide oynamıştı. Defansın arasında ezilmeden kendine yarattığı alanlara ile skor giden oyuncular örnek gösterilebilir.

Punta Centrale hucum planının başrolüdür. Daralan veya genişleyen oyunda amaç takımın santraforuna topu götürmek ve ondan harikalar yaratmasını beklemektir. 2004-2005 sezonunda Palermo'da Luca Toni 38 maçta 31 gol atarak uzun süre sonra İtalyada 30 gol barajını açan futbolcu oldu ve bize bir italyan santraforunun nasıl olduğunu gösterdi.

0 yorum:

Yorum Gönder